Monopoly este un joc de societate tradus in peste 40 de limbi si disponibil in mai mult de 300 de versiuni licentiate. Discutam in continuare despre varianta standard / clasica a jocului in limba romana, lansata la noi in tara in anul 2005. Se mai numeste si Monopoly Bucharest Edition si, dupa cum probabil intuiesti deja, toate numele casutelor de joc sunt inspirate de strazile, bulevardele si cartierele din Bucuresti.
Fun fact: acuratetea denumirilor este impresionanta, Bulevardul Primaverii fiind cel mai scump titlu de proprietate, iar la polul opus, drept cel mai ieftin titlu de proprietate din joc, gasim cartierul Rahova.
Monopoly – un joc complex, dar deloc complicat
Monopoly este un joc extrem de popular, sansele de a-l fi jucat deja, ca adult sau in copilarie, fiind foarte mari. Insa, daca esti novice si ai nevoie de o parere despre jocul Monopoly Standard, ai ajuns in locul potrivit. Pentru ca less is more, iti vom spune doar ca acest board game are, intr-adevar, un nivel complex, insa, odata ce reusesti sa intelegi regulile si sa te familiarizezi cu ele, vei constata ca jocul nu este deloc complicat.
Jocul iti va provoca spiritul de antreprenor, pe care, poate, nici nu stiai ca il ai. Pe masura ce te implici, creste si intensitatea resimtita, iar competitivitatea isi va spune cuvantul in negocierile in care vei intra cu ceilalti jucatori. Este un joc potrivit pentru intreaga familie, varsta minima recomandata fiind de doar 8 ani.
Pentru ca una dintre cele mai raspandite pareri despre Monopoly Standard este cea referitoare la ambiguitatea regulilor de joc, prin intermediul acestui articol incercam sa demontam acest mit si sa demonstram ca regulile pot fi intelese de la prima citire, daca sunt structurate corect.
Cum se joaca Monopoly?
Poti gasi in randurile urmatoare informatii detaliate cu privire la reguli de joc Monopoly Standard, explicate pe intelesul tuturor, inclusiv al copiilor.
Ce contine cutia jocului?
In cutia jocului Monopoly vei gasi:
- o tabla de joc cu 40 de casute;
- opt pioni sub forma de figurine;
- doua zaruri clasice;
- 28 de titluri de proprietate – se acorda jucatorilor care cumpara proprietati in cadrul jocului;
- 16 cartonase Sansa – in functie de sansa pe care o au, jucatorii care extrag un astfel de cartonas pot fi mutati pe o alta casuta, pot primi pedepse sau o anumita suma de bani;
- 16 cartonase Cutia Comunitatii – prin intermediul acestor cartonase, jucatorii au acces la sume suplimentare de bani;
- 32 de case de culoare verde;
- 12 hoteluri de culoare rosie;
- un pachet cu bani Monopoly, cu valoarea de 500$, 100$, 50$, 20$, 10$, 5$ si 1$;
- regulament Monopoly Standard in limba romana.
Casutele de pe tabla de joc sunt dispuse in urmatoarea ordine, de la casuta de Start: Rahova, Cutia Comunitatii, Giulesti, Gara Progresu, Balta Alba, Sansa, Pantelimon, Berceni, Du-te la inchisoare, Titan, Uzina Electrica, Colentina, Tei, Gara de Est, Cutia Comunitatii, B-dul Timisoara, Cutia Comunitatii, Drumul Taberei, Parcare Gratuita, B-dul Carol, Sansa, B-dul Kogalniceanu, B-dul Eroilor, Gara Basarab, B-dul Titulescu, B-dul 1 Mai, Uzina de apa, Calea Dorobanti, Du-te la inchisoare, Piata Unirii, Cotroceni, Cutia Comunitatii, Calea Victoriei, Gara de Nord, Sansa, B-dul Magheru, Taxa de Lux, B-dul Primaverii.
Pionii, din care fiecare jucator va alege cate unul, au forme distractive: pisicuta, palarie, catel, papuc, degetar, roaba, masinuta sau vaporas. Exista si o alta varianta a jocului, care vine in plus cu trei pioni noi: T-Rex, pinguin si ratusca, inlocuind pionii degetar, roaba si papuc. Indiferent de tipul pionilor, ambele variante sunt Monopoly Board Game Standard, neexistand reguli noi de joc.
Vrei sa cumperi acest board game? Mergi spre pagina lui !
Regulament Monopoly standard?
Pentru a pregati masa de joc, va fi necesar sa se urmeze acesti 6 pasi:
- tabla de joc se asaza pe masa;
- cartonasele Sansa si Cutia Comunitatii se asaza cu fata in jos, in spatiile special destinate de pe tabla;
- fiecare jucator isi alege un pion-figurina;
- din grupul de jucatori, se alege unul care reprezinta Banca, despre care poti afla mai multe detalii in continuare;
- fiecarui jucator ii revin 1500$, in bani Monopoly, care se impart astfel: 2 bancnote a cate 500$, doua a cate 100$, doua de 50$, sase bancnote a cate 20$, cate cinci bancnote de 10$, 5$, respectiv 1$;
- este stabilit jucatorul care deschide jocul: fiecare jucator, incepand cu bancherul, arunca zarurile, iar cel care are cel mai mare punctaj deschide jocul, fiind urmat de ceilalti jucatori din stanga sa.
Odata ce toti pasii au fost bifati, jocul poate incepe!
Pionii sunt asezati pe casuta de Start, iar in urma aruncarii zarurilor, fiecare jucator avanseaza in functie de numarul indicat de zaruri, in directia sagetii. Jucatorul va urma instructiunile din casuta pe care ajunge, care pot fi de tipul: achizitionarea de proprietati sau utilitati, achitarea de taxe sau chirii, extragerea unui cartonas Sansa sau Cutia Comunitatii, merge la inchisoare, primeste un bonus etc.
Dupa terminarea rundei, este randul jucatorului din stanga sa procedeze la fel. Pionii celor care si-au jucat rundele raman in casuta ocupata, acela fiind punctul de pornire pentru urmatoarea runda. Regulile jocului permit unui numar de doi sau mai multi pioni sa stationeze pe aceeasi casuta, in acelasi timp.
Trebuie mentionate anumite reguli importante cu privire la aruncarea zarurilor. Un jucator care arunca duble (2-2, 4-4 etc.) va muta pionul, va juca runda conform instructiunilor de mai sus, iar apoi va arunca zarurile din nou, jucand o noua runda. Partea mai putin avantajoasa a acestei reguli? Jucatorul care arunca dubla de trei ori consecutiv, merge la inchisoare!
Cine castiga? Este simplu: jucatorul care devine cel mai bogat in urma tranzactiilor efectuate, de cumparare, inchiriere si vanzare a proprietatilor imobiliare.
Ce responsabilitati are jucatorul care reprezinta Banca?
Bancherul poate sau nu sa participe la joc, in functie de alegerea sa. Neparticiparea este, insa, conditionata de numarul de jucatori, fiind necesar sa joace peste 5 persoane in acest caz.
Jucatorul care reprezinta banca imparte cei 1500 de dolari fiecarui jucator si pastreaza restul banilor Monopoly, dar si cartonasele de joc, titlurile de proprietate si cladirile. Este responsabil cu incasarea tuturor taxelor si imprumuturilor, vinde proprietati si le liciteaza. De asemenea, imprumuta bani atunci cand sunt ceruti de catre ceilalti jucatori si ofera fiecarui jucator salariul de 200 de dolari, de fiecare data cand trece prin casuta de Start.
Este important de retinut faptul ca Banca nu da niciodata faliment. Daca bancherul ramane fara bani Monopoly, poate emite alte bancnote, scriind valoarea acestora pe o bucata de hartie.
Cum cumperi proprietatile in cadrul jocului?
Un jucator care ajunge cu pionul pe oricare dintre cele 40 de casute are dreptul sa cumpere acel teren sau acea utilitate de la Banca, oferind pretul aferent, inscriptionat in casuta. Insa, jucatorul poate alege sa nu cumpere, caz in care se va organiza o licitatie de catre Banca.
Licitatia poate avea ca pret de pornire orice valoare, nemaitinandu-se cont de cea inscriptionata in casuta. Toti jucatorii pot participa la licitatie, inclusiv cel care a ales sa nu cumpere proprietatea in prima faza. Castiga licitatia jucatorul care ofera cea mai mare suma de bani.
Cum vinzi proprietatile pe care le detii?
Proprietatile detinute de un jucator, indiferent daca sunt utilitati (exemplu: Uzina Electrica), cai ferate (exemplu: Gara de Est), bulevarde sau cartiere, pot fi vandute in cadrul unor tranzactii realizate intre jucatori. Pretul se negociaza intre jucatorii participanti la tranzactie.
Pentru a vinde o proprietate, este necesar sa fie indeplinite niste conditii. Concret, daca pe oricare dintre proprietatile care apartin unui anumit grup de culoare exista case sau hoteluri, nu se poate vinde nicio proprietate din grupul respectiv. Pentru a vinde proprietatea, jucatorul trebuie sa tranzactioneze cu Banca si sa ii vanda casele sau hotelurile.
Cum se pot ipoteca proprietatile pe care le detii?
Un jucator isi poate ipoteca proprietatile prin Banca oricand doreste, la valoarea din Titlul de proprietate, respectand aceeasi conditie valabila si in cazul vanzarii: pe proprietate nu trebuie sa existe cladiri, iar, daca exista, acestea vor fi vandute catre Banca.
Cum se poate renunta la ipoteca?
Jucatorul poate ridica ipoteca, platind catre Banca valoarea ipotecii si o dobanda de 10% din aceasta valoare. Jucatorul poate incepe sa cumpere case la pretul intreg doar daca ridica ipoteca de pe toate casutele de joc care apartin aceluiasi grup de culoare.
Cum se platesc si se colecteaza chiriile?
Atunci cand un jucator aterizeaza pe o casuta de joc care se afla in proprietatea unui alt jucator, va trebui sa plateasca o chirie. Valoarea chiriei este afisata pe Titlul de proprietate. Exceptia de la aceasta regula este reprezentata de proprietatile ipotecate, pentru care jucatorul nu poate colecta chirie. De asemenea, in acest caz, Titlul de proprietate respectiv se pastreaza cu fata in jos.
Vei observa ca titlurile de proprietate au o anumita culoare, iar detinerea tuturor titlurilor de o culoare reprezinta un avantaj in cadrul jocului. Jucatorul respectiv poate sa incaseze chirie dubla pentru acele proprietati. De asemenea, un alt avantaj il au jucatorii care detin hoteluri sau case pe proprietati si care pot incasa si in acest caz chirii mai mari.
Referitor la colectarea chiriilor, este necesar sa fie mentionata o regula importanta. Daca uita sa incaseze banii, jucatorul nu mai poate pretinde suma aferenta odata ce jucatorul urmator arunca zarul.
Cum cumperi case?
Un jucator are dreptul de a cumpara case doar daca detine toate proprietatile (casutele) dintr-un grup de aceeasi culoare. Pretul caselor este indicat pe Titlul de proprietate. Jucatorul poate cumpara oricate case doreste, insa exista reguli cu privire la asezarea acestora.
Prima casa achizitionata se poate aseza pe oricare dintre casute, insa urmatoarea se va aseza pe o casuta goala, respectand regula cu privire la culoare. Cand pe fiecare dintre casutele de aceeasi culoare este amplasata cate o casa, jucatorul poate incepe sa amplaseze si a doua casa. Pe o proprietate (casuta) pot fi amplasate maxim patru case.
Cum cumperi hoteluri?
Atunci cand un grup de culoare este complet si pe fiecare proprietate sunt amplasate cate patru case, jucatorul poate sa cumpere hoteluri de la banca. Hotelul se amplaseaza pe proprietatea aleasa de catre jucator, iar casele vor fi inapoiate catre Banca. Banca va incasa si contravaloarea hotelului, inscrisa pe Titlul de proprietate.
Pe o proprietate (casuta) poate fi amplasat un singur hotel.
Ce se intampla atunci cand Banca nu mai are cladiri de vanzare?
In cadrul jocului, se poate intampla ca Banca sa ramana fara case si hoteluri de vanzare. In acest caz, jucatorii asteapta pana cand cineva va inapoia cladirile catre Banca (vezi mai multe detalii despre aceasta tranzactie mai jos).
Daca exista mai multi jucatori care doresc sa achizitioneze cladiri de la Banca, insa numarul caselor sau hotelurilor nu este suficient pentru toti, Banca organizeaza o licitatie, pe care o va castiga jucatorul care ofera suma cea mai mare de bani.
Cum vinzi casele si hotelurile?
Asa cum am mentionat in cadrul regulilor referitoare la vanzarea proprietatilor (Cum vinzi proprietatile pe care le detii?), jucatorii pot vinde casele si hotelurile catre Banca. Insa, pretul de vanzare va fi jumatate din pretul platit pentru cladirile respective in momentul in care au fost achizitionate de jucator.
Jucatorii au dreptul sa vanda oricand doresc cladirile, in acelasi timp sau una cate una.
Cum folosesti cartonasele Sansa si Cutia Comunitatii?
Asa cum am amintit anterior, printre cele 40 de casute de pe tabla de joc se afla si Sansa si Cutia Comunitatii. Cand un jucator ajunge pe una dintre aceste casute de joc, trage un cartonas din gramada aferenta si urmeaza instructiunile. Cartonasele folosite se vor aseza la sfarsitul pachetului, cu o singura exceptie: cartonasul Iesi din inchisoare. Jucatorul care trage acest cartonas are doua posibilitati: sa o utilizeze atunci cand doreste sau sa o vanda altui jucator, la un pret pe care il negociaza.
Cum ajungi la inchisoare?
Un jucator poate ajunge la inchisoare in trei situatii diferite in cadrul unui joc Monopoly Standard:
- arunca trei duble consecutive cu zarurile;
- ajunge pe casuta Du-te la inchisoare in urma aruncarii zarurilor – caz in care nu se primesc penalizari, jucatorul este doar vizitator in inchisoare, iar jocul continua;
- trage cartonasul Du-te la inchisoare din gramada Sansa.
Important de mentionat este faptul ca jucatorul ajuns la inchisoare poate in continuare sa vanda si sa cumpere. De asemenea, ii este permis sa colecteze chirie.
Cum iesi din inchisoare?
Pentru a iesi de la inchisoare, un jucator are trei posibilitati:
- folosirea cartonasului Iesi din inchisoare – jucatorul poate sa detina acest cartonas deja sau il poate cumpara de la un alt jucator;
- arunca o dubla cand ii vine randul – dubla poate fi aruncata in oricare din urmatoarele trei runde pe care le joaca respectivul jucator dupa ce intra la inchisoare, iar pionul va fi mutat pe tabla in functie de numarul de casute indicat pe zaruri;
- plateste doua amenzi inainte de a da cu zarul in urmatoarele doua runde jucate dupa intrarea la inchisoare – valoarea fiecarei amenzi este de 50 de dolari.
Si in acest caz exista o regula importanta. In cazul in care jucatorul nu arunca duble in primele trei runde jucate dupa intrarea in inchisoare, va fi nevoit sa plateasca amenda mentionata anterior. Apoi, jocul va continua in mod normal.
Casuta Taxa de Lux
Jucatorii care ajung pe Taxa de Lux vor plati o anumita suma de bani catre Banca. Exista doua variante in acest caz: o taxa fixa de 200 de dolari sau 10% din valoarea totala a tot ceea ce detine jucatorul respectiv. Pentru cea de-a doua varianta se vor aduna banii cash, costul cladirilor si valoarea proprietatilor ipotecate sau platite. Din total, jucatorul plateste 10% catre Banca.
Trebuie mentionat faptul ca decizia jucatorului de a opta pentru una dintre cele doua variante se ia inainte ca acesta sa calculeze valoarea totala pe care o detine!
Casuta Parcare gratuita
Parcare gratuita este un loc de repaus, iar jucatorul care ajunge cu pionul pe aceasta casuta de joc nu primeste beneficii sau penalizari.
Casuta Start
Jucatorii au dreptul sa primeasca 200 de dolari de la Banca de fiecare data cand:
- ajung pe casuta Start;
- trec peste casuta Start.
Salariul se plateste indiferent daca jucatorul se afla in una dintre cele doua situatii in urma aruncarii zarurilor sau daca a extras un cartonas care contine aceasta instructiune. Norocosii pot incasa acest bonus de doua ori intr-o singura runda de joc. De exemplu, un jucator care arunca zarurile si trece de Start, apoi ajunge la o casuta Sansa sau Cutia Comunitatii si extrage cartonasul Du-te la Start, va colecta de doua ori cate 200 de dolari.
Pro si contra pentru acest board game
Parti bune ale jocului:
- jocul este disponibil in limba romana;
- este unul dintre acele jocuri de societate care pot fi jucate de intreaga familie, de la mic la mare.
Puncte slabe ale jocului:
- jucatorul care obtine totul, castiga, ceea ce poate fi un trigger pentru cei mai competitivi, care nu suporta infrangerea, nici macar in cadrul unui board game;
- regulile pot parea greu de inteles pentru unele persoane.
Caracteristici de baza ale jocului Monopoly
- Numar de jucatori: 2-6 jucatori
- Varsta jucatorilor: peste 8 ani
- Tipul jocului: joc de societate pentru intreaga familie, joc potrivit pentru copii, joc captivant si antrenant
- Nivel de dificultate: mediu
- Abilitati: gandire analitica, abilitati sociale, negociere, concentrare, spirit practic
- Durata: aproximativ 60-120 de minute, in functie de numarul de jucatori
- Limba: instructiuni si elemente de joc in limba romana
- Pret: Vezi pretul de azi al jocului
- Distractiv: 3.5 stele din 5 – Monopoly nu este neaparat un joc distractiv, insa, fara indoiala, este un board game care antreneaza si captiveaza jucatorii.
- Il joci si a doua oara: DA
Vrei sa afli si alte lucruri despre acest joc? Da click AICI !