Alias pret, regulament si pareri

Esti creativ, competitiv, iti place sa vorbesti mult si cauti un board game care sa iti permita sa faci toate aceste lucruri in acelasi timp? Avem o propunere pentru tine: Alias – un joc potrivit pentru cei care cauta o modalitate diferita de a petrece timp cu familia sau cu prietenii.

Alias, board game aparut in varianta originala in Finlanda, la inceputul anilor `90, fiind lansat oficial in 1991. A fost lansat de-a lungul timpului in numeroase variante, cateva dintre acestea fiind Alias: Tarziu in Noapte, Alias Mini: Delicios, Alias: Femei contra Barbati sau Alias Junior. Aparitia a numeroase variante de joc, atat pentru adulti, cat si pentru copii, demonstreaza popularitatea acestui board game, indragit in toata lumea.

Discutam in continuare despre versiunea clasica de joc Alias, iar din informatiile care urmeaza poti afla care sunt particularitatile acestui board game, punctele sale tari si slabe, caracteristicile de baza, precum si regulile de care trebuie sa tii cont cand joci.

Alias – jocul in care trebuie sa ai mereu cuvintele la tine

Cauti o parere despre jocul Alias de la cineva care a jucat acest board game in nenumarate randuri? Ai ajuns in locul potrivit!

Pentru inceput, trebuie sa stii ca Alias, desi este similar cu Taboo in ceea ce priveste scopul jocului, nu este un board game la fel de amuzant. Motivul poate fi lipsa cuvintelor interzise, care sunt sarea si piperul in Taboo. Pe de alta parte, Alias este jocul perfect pentru momentele in care familia se strange in jurul mesei de Craciun sau cu alte ocazii speciale, fiind potrivit inclusiv pentru copii.

Alias este un joc de societate care se joaca pe echipe. Scopul jocului este acela de a explica un cuvant de pe cartonasul de joc, folosind alte cuvinte, care pot fi inclusiv sinonime sau antonime. Jucatorul care explica trebuie sa ii determine pe coechipierii sai sa ghiceasca un numar cat mai mare de cuvinte, inainte ca timpul alocat rundei sa expire. Castiga, bineinteles, echipa care ajunge prima pe simbolul Alias al tablei de joc, insa, celelalte echipe pot continua sa joace.

Una dintre cele mai raspandite pareri despre Alias este faptul ca este un board game versatil. Intr-adevar, faptul ca echipele pot fi formate din doi sau mai multi jucatori, dar si posibilitatea de a juca intr-un grup mai restrans, de doar 4 persoane, precum si intr-un grup extins de pana la 12 persoane, confera jocului o flexibilitate care poate fi considerata un avantaj.

Vrei sa cumperi acest board game? Mergi spre pagina lui !

Regulament Alias

Regulile board game-ului nu sunt deloc complicate, insa, pentru inceput, trebuie sa stii ca in cutia jocului vei gasi:

 • o tabla de joc;
 • 400 de carduri de joc, pe care sunt scrise, in total, 3200 de cuvinte;
 • o clepsidra;
 • 6 pioni;
 • regulamentul Alias.

Tabla de joc este prevazuta cu cercuri numerotate de la 1 la 8. Exista mai multe serii de astfel de cercuri, dispuse sub forma de spirala. Initial, fiecare echipa isi plaseaza pionul pe prima casuta, care indica cifra 1. Cifra inscriptionata pe casuta corespunde cu numarul cuvantului care trebuie explicat de pe cardurile de joc. Fiecare card contine 8 cuvinte.

Pentru a incepe Alias, este necesar ca jucatorii sa se imparta in echipe de minim doua persoane. Fiecare echipa isi alege cate un pion, pe care il plaseaza pe casuta 1 tablei de joc. Sunt stabilite echipa care incepe jocul si ordinea celorlalte echipe.

Echipa care deschide jocul desemneaza un jucator care extrage cartonasul / explica cuvantul si un alt jucator responsabil sa ghiceasca. Este foarte important de mentionat, pentru echipele formate din mai mult de doi jucatori, faptul ca doar un jucator, cel desemnat, poate sa ghiceasca cuvantul. Ceilalti jucatori trebuie sa isi astepte randul, la rundele viitoare. In caz contrar, echipa este depunctata.

Primul jucator va trebui sa extraga un cartonas de joc, de pe care va incerca sa explice cuvantul notat cu 1, avand in vedere ca pionul se afla pe casuta corespondenta. Daca jucatorul din echipa sa ghiceste cuvantul corect, in forma exacta in care este scris pe cartonas, jucatorul trece la un alt cartonas de joc, de pe care explica termenul care corespunde aceleiasi cifre. Runda continua, pana cand se scurge nisipul din clepsidra, adica 1 minut.

In cazul in care timpul expira in momentul in care jucatorul este in mijlocul unei explicatii, pot incerca sa ghiceasca si jucatorii echipelor adverse. Daca o alta echipa este mai rapida si ghiceste cuvantul, aceasta are dreptul sa avanseze cu o casuta pe tabla de joc.

La sfarsitul rundei, se aduna numarul cuvintelor ghicite corect. Din acestea, se scad incercarile gresite si cartonasele la care s-a spus pas. Numarul rezultat reprezinta numarul de casute cu care va avansa echipa. De exemplu: in timpul unei runde, dintr-un total de 7 cartonase extrase, o echipa ghiceste 4 cuvinte, greseste 2, iar jucatorul care explica spune pas si lasa jos un cartonas. In acest caz, echipa va avansa doar o casuta pe tabla de joc. Pot fi scazute puncte si daca un alt jucator, nu cel desemnat la inceputul rundei, ghiceste cuvantul, dar si daca cel care explica rosteste din greseala cuvantul scris pe cartonas.

Jocul continua cu urmatoarea echipa care este la rand.

Dupa prima runda, se va schimba si numarul corespunzator cuvantului care trebuie ghicit, in functie de numarul indicat pe casuta pe care sunt asezati pionii echipelor.

Coechipierii fac schimb de roluri odata cu inceperea unei noi runde. Astfel, cel care a explicat cuvantul va lua locul unui jucator responsabil cu ghicitul si asa mai departe.

Exceptii de la regulile de joc

Vei observa ca anumite casute de pe tabla de joc sunt prevazute cu pictograma unui hot. Atunci cand un pion trece peste o astfel de casuta sau stationeaza pe ea, regulile se schimba. Astfel, la urmatoarea runda in care este randul echipei al carei pion se afla in situatia mentionata, au dreptul sa ghiceasca si echipele adverse. Echipa in cauza nu este responsabila sa semnaleze aceasta oportunitate celorlalti jucatori. Asadar, Alias este un joc de societate in care vigilenta adversarilor poate sa faca diferenta.

Runda speciala se joaca fara cronometru. In schimb, jucatorul din echipa care este la rand va extrage 5 cartonase. Cuvintele se explica conform regulilor standard, dar sistemul de acordare a punctelor este usor diferit: prima echipa care ghiceste corect cuvantul explicat, avanseaza automat o casuta pe tabla de joc.

Pro si contra pentru acest board game

Parti bune ale jocului:

 • pret accesibil pentru categoria de jocuri de societate din care face parte Alias;
 • potrivit ca joc de familie;
 • poate fi jucat si de catre copii;
 • exista un numar mare de cartonase de joc si de cuvinte, astfel ca nivelul de rejucabilitate este mare, neexistand riscul de a se repeta anumite cuvinte.

Puncte slabe ale jocului:

 • poate fi destul de dificil pentru jucatori sa se abtina de la multiple incercari de a ghici cuvantul de pe cartonas, ceea ce inseamna ca se pot pierde puncte usor;
 • jucatorii se pot exprima greoi, fiind sub presiunea timpului limitat.

Caracteristici de baza ale jocului Alias

 • Numar de jucatori: 4-12 jucatori
 • Varsta jucatorilor: minim 10 ani
 • Tipul jocului: joc pentru serile cu prietenii, joc pentru party, joc pe echipe, trivia
 • Nivel de dificultate: usor
 • Abilitati: creativitate, ghicirea cuvintelor, comunicare, logica
 • Durata: aproximativ 45-60 de minute, in functie de numarul de jucatori
 • Limba: cartonase si reguli de joc Alias in limba romana
 • Pret: Vezi pretul de azi al jocului
 • Distractiv: 3.5 stele din 5
 • Il joci si a doua oara: DA

Vrei sa afli si alte lucruri despre acest joc? Da click AICI !