Colonistii din Catan, pret, regulament si pareri

Colonistii din Catan este unul dintre jocurile cu impact major asupra pasionatilor de board games, fiind un punct de referinta in industrie.

Publicat pentru prima data in anul 1995, jocul are o istorie extrem de interesanta, fiind creat de catre un dentist german. In anul 2015, cu ocazia aniversarii a 20 de ani de la prima publicare, jocul a trecut printr-un rebranding, fiind numit simplu: Catan. Popularitatea acestui joc de societate este incontestabila, fiind tradus in peste 40 de limbi si vandut in mai mult de 30 de milioane de copii in toata lumea.

Daca vrei sa afli o parere despre jocul Catan, poti consulta informatiile din acest articol, in care vom discuta inclusiv despre extensiile acestui board game – extrem de importante pentru dinamica jocului.

Colonistii din Catan – un board game interesant pentru orice pasionat de jocuri de societate

Vorbind din experienta personala, se poate spune ca este un joc ce nu ar trebui sa lipseasca din colectia oricarui pasionat de board games. Nu pentru ca ar fi neaparat cel mai bun board game din istorie, ci pentru ca este unul dintre cele mai bune jocuri de societate pentru incepatori si pentru cei care isi doresc sa isi formeze o baza cand vine vorba despre acest hobby. Catan – board game ce poate fi considerat epitomul jocurilor care intra in categoria “gateway” in comunitatile de profil – este suficient de usor de jucat pentru ca noii jucatori sa il inteleaga si sa fie initiati in acest hobby intr-o maniera accesibila si distractiva.

Insa, cand vine vorba despre acest joc, nu doar incepatorii il vor considera un joc distractiv si interesant, ci si veteranii. Dupa o lunga perioada de timp, inca imi face placere sa joc acest board game, dar si sa le explic regulile noilor jucatori, desi experienta si cunostintele din acest domeniu au crescut semnificativ, comparativ cu prima data cand am jucat Catan. De altfel, aceasta este una dintre cele mai populare pareri despre Colonistii din Catan, pe care o impartasesc si alti gameri.

Pentru a iti face o idee despre cum functioneaza dinamica de joc, este necesar sa stii ca premisa de baza a jocului pleaca de la faptul ca tu, impreuna cu ceilalti jucatori, sunteti locuitorii insulei Catan. Va aflati intr-o competitie unul impotriva celuilalt, pentru a decide cine isi poate construi civilizatia cel mai rapid. Pe masura ce iti construiesti asezarea si castigi resurse, castigi puncte de victorie. Jucatorul care ajunge primul la 10 puncte va fi declarat castigator.

Poate ca doar citind despre acest board game nu vei ajunge la concluzia ca este un joc extraordinar, insa, iti garantez ca timpul petrecut jucandu-l iti va demonstra ca este un board game dinamic, distractiv si care poate sa creeze dependenta. Chiar si rivalitatea dintre jucatori, care este sarea si piperul oricarei partide, este prezenta in cadrul acestui joc de societate. Lucrurile pot ajunge la un nivel destul de ridicat de intensitate, cu jucatori care vor recurge la tot felul de tertipuri pentru a ii sabota pe cei care au potentialul de a castiga mai rapid.

In continuare, vom trece in revista cateva informatii cu privire la modalitatea de joc si reguli de joc.

Jocul de baza Catan – Cum se joaca si care sunt particularitatile sale?

In cutia de joc vei gasi urmatoarele componente:

  • 19 hexagoane cu teren, care formeaza harta jocului;
  • 6 margini cu apa, parte a tablei de joc;
  • 9 porturi;
  • 18 jetoane cu numere;
  • 95 de carti cu resurse, cate 19 din fiecare resursa: piatra cu minereu, lemn, lana, fan si lut sau caramizi;
  • 25 de carti de dezvoltare: 14 soldati, 6 dezvoltari, 5 puncte de victorie;
  • 4 carti cu costurile de constructie;
  • 2 carti speciale: Cel mai lung drum, Cea mai mare armata;
  • 16 orase (4 pentru fiecare culoare);
  • 20 de asezari (5 pentru fiecare culoare);
  • 60 de drumuri (15 pentru fiecare culoare);
  • 2 zaruri;
  • 1 hot;
  • 1 manual cu regulamentul in limba romana.

Regulament Colonistii din Catan

Pentru inceput, tu si ceilalti jucatori veti face setup-ul jocului, utilizand cartonasele hexagonale pentru a forma insula. Apoi, fiecare jucator plaseaza o asezare si un drum pe tabla de joc, in locurile in care se unesc hexagoanele, la imbinarea a doua sau trei regiuni de pe harta. Atunci cand toti jucatorii au construit, pe rand, prima asezare, ultimul jucator incepe asezarea celei de-a doua case si celui de-al doilea drum, fiind urmat de catre ceilalti, in sensul invers acelor de ceasornic. Odata cu construirea asezarii, jucatorii primesc de la banca si resursele aferente.

In ceea ce priveste amplasarea constructiilor, trebuie sa tii minte urmatoarele reguli:

  • intre oricare doua constructii este necesar sa existe loc pentru doua drumuri;
  • incepand cu a treia asezare, aceasta se construieste langa un drum al jucatorului respectiv;
  • este necesar ca drumurile sa fie legate de o constructie a jucatorului;
  • resursele necesare fiecarei constructii (asezare sau oras) sunt disponibile pe cartea cu costurile de constructie, pe care fiecare jucator o primeste la inceputul jocului.

Jucatorul care deschide partida arunca zarurile. Vei observa ca fiecare hexagon este marcat cu un anumit numar. Sa spunem ca primul jucator a aruncat 8 cu zarurile. Ei bine, fiecare jucator care are o asezare adiacenta unui hexagon marcat cu 8 va primi resursele produse de acel hexagon. Ca reguli generale, pajistile produc lana, terenurile arabile produc fan, padurile produc lemn, muntii stancosi produc roca cu minereu si regiunile deluroase produc argila (caramizi). Exista si hexagoane cu desert, iar acestea nu produc nicio resursa. In ceea ce priveste distribuirea resurselor, tine cont de urmatoarele reguli:

  • pentru fiecare asezare, un jucator poate lua o singura resursa;
  • pentru un oras, jucatorul ia doua resurse;
  • daca pe regiunea respectiva a jucatorului se afla amplasat hotul, acea regiune nu mai ofera posibilitatea de a lua resurse.

Dupa ce da cu zarul, un jucator poate face urmatoarele actiuni, a caror ordine trebuie respectata:

  • isi exprima optiunea de a face schimb de resurse cu ceilalti jucatori sau cu banca;
  • cumpara carti de dezvoltare de la banca sau construieste;
  • joaca o carte de dezvoltare pe care a cumparat-o anterior.

Exista si exceptii care schimba usor regulile jocului, in cazul in care un jucator da 7 cu zarul. Astfel, intr-o astfel de situatie:

  • cei care detin peste 7 carti cu resurse vor renunta la jumatate din ele;
  • jucatorul care a dat cu zarul muta hotul intr-o alta regiune in care doreste;
  • in urma mutarii hotului, jucatorul poate extrage o carte de resurse de la unul dintre jucatorii invecinati cu regiunea in care a fost mutata figurina hotului.

Am mentionat anterior posibilitatea jucatorilor de a face schimb de resurse intre ei. In acest caz, se va tine cont de urmatoarele aspecte:

  • un jucator poate sa schimbe patru resurse identice din mana cu una la alegere, de la un alt jucator, in urma negocierii;
  • daca jucatorul are o asezare amplasata intr-un port marcat pe harta cu indicatia 3:1, atunci poate schimba doar trei resurse identice din mana cu una la alegere, de la un alt jucator, in urma negocierii;
  • nu in ultimul rand, daca jucatorul are o asezare intr-un port marcat cu 2:1, acesta va schimba doua resurse identice cu una la alegere.

Punctajul din cadrul jocului se calculeaza usor. Concret, o asezare valoreaza un punct, iar orasul valoreaza doua puncte. Jucatorul care are o serie formata din minim 5 drumuri, primeste cartea Cel mai lung drum, iar aceasta valoreaza 2 puncte. Tot atat valoreaza si cartea Cea mai mare armata, care revine jucatorului ce a jucat minim 3 carti de dezvoltare Soldat. De asemenea, unele carti de dezvoltare contin puncte. Toate acestea se aduna, iar jucatorul care acumuleaza primul un total de 10 puncte este declarat castigator.

Acestea sunt doar cateva particularitati ale modului in care se joaca Catan. Regulamentul in sine este mult mai complex si se recomanda ca fiecare persoana care joaca pentru prima data Catan, sa il citeasca cu atentie, pentru a elimina orice fel de confuzie. Acesta este disponibil in limba romana, in cutia jocului.

Vrei sa cumperi acest board game? Mergi spre pagina lui !

Extensii pentru Catan

Catan are o rejucabilitate mare, iar daca vrei sa adaugi un plus de complexitate jocului, poti alege sa utilizezi una dintre extensiile disponibile.

1. Ascensiunea Incasilor

Actiunea din Catan se muta de pe insula in zonele muntoase ale Americii de Sud prin intermediul extensiei Ascensiunea Incasilor, aparuta in 2018, care poate fi considerata un joc independent de cel de baza, o noua experienta Catan, cu un nou scenariu. Mecanicile jocului raman aceleasi – plasare de piese, constructia rutelor, gestionarea cartilor –, cu diferenta ca asezarile, reteaua de drumuri si orasele vor fi construite in Muntii Anzi.

Complexitatea aceste extensii este de nivel mediu, pentru o partida de joc sunt necesari 3-4 jucatori, iar durata este de 60-90 de minute. Extensia se adreseaza atat incepatorilor, cat si jucatorilor avansati.

Elementele populare ale jocului de baza sunt imbunatatite tematic in extensia Ascensiunea Incasilor, in care vei putea face comert cu frunze de cacao, peste sau pene decorative. De asemenea, acest joc contine un mecanism inovativ, deschizand noi orizonturi pentru jucatori, care se confrunta cu situatii ce vor necesita o tactica diversificata. De exemplu, elementele naturii pot pune stapanire pe asezarile deja construite, permitand unui alt jucator sa isi construiasca propria asezare intr-un loc ravnit.

Iti place aceasta extensie? O poti cumpara de aici !

2. Pirati si Exploratori

Pirati si Exploratori este cea de-a patra extensie importanta a jocului de baza, aparuta in anul 2013. Complexitatea acestei extensii este destul de ridicata, iar pentru a o utiliza, vei avea nevoie de jocul de baza Catan. Avand in vedere complexitatea, asteapta-te ca un joc in care se foloseste si extensia Pirati si Exploratori sa dureze aproximativ doua ore.

Extensia include cinci scenarii (Land Ho!, Pirate Lairs!, Fish for Catan!, Spices for Catan!, Explorers and Pirates!), acestea putand fi combinate intre ele. Toate acestea sunt usor de invatat si distractive.

Land Ho! Este un scenariu introductiv, prin intermediul caruia jucatorii pot descoperi noile insule pe care le vor coloniza.

In timp ce exploratorii se afla pe mare, piratii isi fac simtita prezenta in scenariul Pirate Lairs!, care ofera mai multe posibilitati jucatorilor: fie platesc tribut, fie scapa de pirati, le gasesc comorile si castiga aur si puncte.

In cadrul scenariului Fish for Catan!, locuitorii insulei raman fara mancare, iar jucatorii sunt nevoiti sa caute si sa le aduca peste. Nimic nu este ceea ce pare, iar piratii pot ajunge la peste inaintea jucatorilor sau le pot cere acestora sa plateasca tribut. Acest scenariu le ofera celor care aduc peste posibilitatea sa castige recompense. De asemenea, pot primi recompense si jucatorii care captureaza ascunzatorile piratilor in timp ce cauta hrana pentru locuitorii insulei.

Spices for Catan! Este cel de-al patrulea scenariu in care pot fi pusi jucatorii acestei extensii, care vor trebui sa aduca peste si condimente pentru locuitori. Daca pestele va fi procurat din adancul marilor, condimentele pot fi gasite pe Insula Condimentelor, ai carei locatari sunt foarte misteriosi. Cu toate acestea, ei sunt gata sa impartaseasca cu jucatorii numeroase secrete utile: cunostinte legate de tehnicile de lupta cu piratii, precum si cunostinte de navigatie.

Ultimul scenariu al acestei extensii este si cel mai complex. Explorers and Pirates! Combina elemente din toate celelalte scenarii descrise anterior. Astfel, jucatorii vor explora insule, vor captura ascunzatorile si aurul piratilor si vor gasi resursele necesare locuitorilor din Catan, peste si condimente.

Pe langa scenariile mentionate, extensia Pirati si Exploratori aduce si alte noutati.

Principalul element nou si interesant consta in existenta a trei insule. Doar una dintre acestea este cunoscuta de catre jucatori la inceput, pe care o vor folosi pentru a forma echipe de exploratori si pentru a construi nave. Apoi, jucatorii exploreaza marea, cautand noi teritorii si descoperind celelalte doua insule. Pe aceste insule, jucatorii pot construi porturi, drumuri sau nave.

O alta noutate adusa de aceasta extensie este faptul ca porturile au aceeasi valoare precum orasele din jocul de baza, datorita faptului ca produc resurse.

Cel de-al treilea element nou se refera la felul in care sunt recompensati jucatorii atunci cand dau cu zarul. In urma aruncarii zarurilor, in mod normal, jucatorii au parte de anumite resurse. Daca aruncarea nu se soldeaza cu primirea unor resurse, jucatorul respectiv primeste o moneda de aur, pe care o poate folosi in doua moduri: pentru a achizitiona resursele de care are nevoie sau pentru a plati tribut piratilor.

Jucatorii experimentati pot combina aceasta extensie cu altele doua, in cadrul aceluiasi joc: Orase si Cavaleri sau Negustori si Barbari.

Iti place aceasta extensie? O poti cumpara de aici !

3. Negustori si Barbari

Aparuta in 2007, Negustori si Barbari este o alta extensie a jocului Catan, o campanie cu cinci scenarii (Pescarii din Catan, Raurile din Catan, Marea Caravana, Invazia Barbarilor, Negustori si Barbari) si 4 variante (reguli aditionale pentru joc in doi, carti de evenimente, cartea Maestrul Porturilor si reguli pentru varianta de joc Friendly Robber-Hotul Prietenos) pe parcursul carora se spune povestea dezvoltarii insulei in urma construirii primelor asezari si orase. Pe jucatorii aflati in misiunea de a aproviziona si dezvolta Catanul ii asteapta noi aventuri, pe drumurile nesigure din salbaticie, intr-un joc ce se poate intinde pe durata a doua ore. Desi mecanica jocului ramane cea a jocului de baza, scenariile variate din aceasta extensie schimba unghiul de joc, aducand componente si resurse noi.

Pescarii din Catan, primul scenariu din extensia Negustori si Barbaria jocului Colonistii din Catan, ofera beneficii oricarui jucator care are asezari langa hexagonul ilustrat cu lac. Mai exact, este vorba despre o resursa: pestele. De asemenea, exista cartoane de joc in forma de chevron, aflate pe marginea exterioara a insulei. Si acestea, la randul lor, ofera aceeasi resursa, cu conditia ca numarul aferent sa fie aruncat de catre un jucator cu zarurile. In cadrul acestui scenariu, jucatorii sunt stimulati pentru o construi asezari si orase pe marginea hartii de joc – o strategie neglijata adesea in jocul de baza Catan.

Cel de-al doilea scenariu, Raurile din Catan, este reprezentat de o piesa multi-hexagonala, care este asezata in mijlocul tablei de joc. Peste rau, jucatorii pot construi poduri, iar aceasta actiune ii recompenseaza cu monede de aur. Jucatorul care domina raul, cu cel mai lung pod, asezari si drumuri adiacente, castiga puncte de victorie.

Marea Caravana este un scenariu bazat pe rute ale negustorilor. Este vorba despre trei rute, care pornesc dintr-o oaza din desert – o asezare a nomazilor. Fiind in cautare de resurse – cereale si lana – nomazii trimit caravane, in incercarea de a obtine resursele necesare. Bineinteles, toti jucatorii vor dori sa profite de aceasta oportunitate comerciala, insa va fi necesar sa faca fata tuturor provocarilor aparute pe parcurs.

Prosperitatea insulei Catan nu trece neobservata, motiv pentru care Invazia Barbarilor – un alt scenariu al acestei extensii – nu intarzie sa apara. Locuitorii insulei vor fi nevoiti sa stranga randurile si sa antreneze cavalerii pentru lupta. Totusi, alianta jucatorilor nu este in totalitate lipsita de interes, avand in vedere ca fiecare barbar capturat de catre cavaleri valoreaza jumatate de punct de victorie.

Ultimul scenariu, care poarta si numele acestei extensii – Negustori si Barbari – este cel in care barbarii au fost alungati, iar daunele trebuie reparate. Drumurile din Catan sunt impanzite de resurse, care trebuie sa fie livrare: marmura si sticla la castel, uneltele la cariera de marmura, iar nisipul la sticlarie. Pentru toate aceste locatii noi exista hexagoane speciale pe tabla de joc. O livrare realizata cu succes le aduce jucatorilor un punct de victorie si aur. Insa, misiunea nu este una usoara, din cauza unor barbari care, ramasi imprastiati pe drumurile de pe insula, intrerup bunul mers al transporturilor.

Extensia poate fi combinata cu Navigatorii, Pirati si Exploratori sau Orase si Cavaleri.

Iti place aceasta extensie? O poti cumpara de aici !

4. Navigatorii

Navigatorii este o extensie extrem de interesanta pentru jucatori, aducand numeroase elemente noi in cadrul jocului. Una dintre noutatile aduse de aceasta extensie este reprezentata de regiunea numita Mina de aur. Astfel, jucatorii au posibilitatea de a castiga o noua resursa: aurul, care reprezinta moneda de schimb.

In cadrul acestei extensii, jucatorii au posibilitatea de a parasi insula Catan, vizitand insulele invecinate. De fiecare data cand ajunge primul pe o noua insula, un jucator primeste puncte speciale de victorie. Apoi, navele jucatorilor exploreaza regiuni noi, descoperind teritorii maritime si terestre. In aceasta aventura, jucatorii vor intalni un trib misterios, dat de mult timp uitarii. In tot acest timp, piratii devin din ce in ce mai agresivi, iar jucatorii sunt pusi in situatia de a se apara si de a le cuceri ascunzatorile. In final, jucatorii sunt provocati sa celebreze pacea si prosperitatea care domnesc pe insula printr-un concurs: construirea primei Minuni din Catan. Acestia au de ales intre Marele Teatru, Catedrala, Colos, Marele Pod si Marele Zid. Pentru fiecare dintre acestea, jucatorii trebuie sa indeplineasca anumite conditii.

Toate aceste evenimente, dar si altele extrem de interesante, se intampla pe parcursul a opt scenarii palpitante: Catre noi tarmuri, Cele patru insule, Insula din ceata, Prin desert, Tribul uitat, Resurse pentru Catan, Insula Piratilor si Miracolul Catan. Primele patru scenarii au un nivel mai mic de dificultate, fiind potrivite inclusiv pentru jucatorii noi de Catan. Ca bonus, extensia Navigatorii a jocului Catan ofera scenariul cu numarul 9, numit Lumea noua, dedicat jucatorilor care doresc sa aiba parte de noi aventuri si care au posibilitatea sa dezvolte singuri propriile scenarii.

Extensia poate fi combinata in cadrul aceluiasi joc cu Negustori si Barbari sau Orase si Cavaleri.

Iti place aceasta extensie? O poti cumpara de aici !

5. Orase si Cavaleri

Una dintre primele extensii ale jocului, Orase si Cavaleri, pune insula in primejdie, din cauza flotei de barbari care au scopul de a invada si ataca locuitorii pasnici ai Catanului. Pentru a se apara, jucatorii trebuie sa tina pasul: puterea florei barbare corespunde cu numarul oraselor de pe insula, iar cavalerii tuturor jucatorilor trebuie sa fie intotdeauna cel putin la fel de puternici ca barbarii.

Cavalerii sunt reprezentati de figurine, care sunt plasate in intersectiile neocupate. Fiecare figurina are o parte activa (un coif colorat) si o parte inactiva (un coif alb-negru), iar pentru a lupta, cavalerul trebuie sa fie activat. Pentru activarea cavalerului, jucatorul plateste cu o resursa care reprezinta cereale.

Nu doar lupta dintre cavaleri si barbari este singurul element interesant al acestei extensii, o alta provocare fiind reprezentata de sarcina pe care o au jucatorii, aceea de a construi trei metropole. Pentru a dezvolta un oras si a il transforma in metropola, jucatorii au la dispozitie trei modalitati: cartile cu monede dezvolta orasul in domeniul politicii, hartia este o resursa care dezvolta un oras in domeniul stiintelor, iar textila poate fi folosita pentru dezvoltare in domeniul comertului.

Odata cu dezvoltarea oraselor, sansele jucatorilor de a obtine carti de progres devin mai favorabile. De exemplu, carti precum Minerit, Macara sau Irigatie, permit accelerarea activitatilor prin care se construiesc asezari. Alte carti, precum Negustor, Flota comerciala, Monopol de marfuri sau Monopol de resurse, creeaza avantaje comerciale. Jucatorii mai puternici pot fi destabilizati cu ajutorul unor carti precum Dezertor, Sabotor, Diplomat sau Spion.

Extensia Orase si Cavaleri a jocului Colonistii din Catan poate fi combinata cu alte doua extensii in acelasi joc: Navigatorii sau Negustori si Barbari.

Iti place aceasta extensie? O poti cumpara de aici !

Pro si contra pentru acest board game

Parti bune ale jocului:

  • joc usor de explicat, invatat si jucat;
  • concept creativ;
  • imbina perfect simplitatea cu norocul si strategia;
  • rejucabilitate mare – unul dintre cele mai populare jocuri de societate din lume;
  • numeroase extensii disponibile, ceea ce rezulta intr-o experienta in care jucatorul se lasa absorbit;
  • componente calitative, care ajuta jucatorii sa se transpuna in lumea jocului si sa scoata la iveala un nivel maxim de competitivitate.

Puncte slabe ale jocului:

daca este jucat foarte des, cartile jocului se pot deteriora in timp, desi au o calitate buna;

lipsa regulilor care impiedica aliantele dintre jucatori si favorurile care pot sa apara in ceea ce priveste schimburile.

Caracteristici de baza ale jocului Catan

  • Numar de jucatori: 3-4 (varianta de baza)
  • Varsta jucatorilor: minim 10 ani
  • Tipul jocului: joc pentru adulti, joc pentru familie, joc de negociere
  • Nivel de dificultate: mediu
  • Abilitati: negociere, dexteritate, logica, abilitati sociale, coordonare, spirit competitiv, concentrare
  • Durata: 60-120 de minute
  • Pret: Vezi pretul de azi al jocului
  • Distractiv: 4.5 stele din 5
  • Il joci si a doua oara: DA

Vrei sa afli si alte lucruri despre acest joc? Da click AICI !