Dixit pret, regulament si pareri

Dixit este un joc de societate popular in intreaga lume, care a obtinut, de-a lungul timpului, numeroase premii. In anul 2009 a fost declarat jocul anului in Italia si tot atunci, in topul Games 100, a fost inclus pe lista celor mai bune jocuri pentru petrecere. In 2010 a fost declarat jocul anului in Germania si Cehia, iar in Austria a castigat titlul de cel mai bun joc pentru familie. Au urmat numeroase alte distinctii, printre care un premiu in cadrul Ludoteca Ideale, in Italia, in 2011.

Cauti o parere despre jocul Dixit? Te invitam sa parcurgi informatiile urmatoare, in care vei gasi inclusiv regulile jocului, explicate intr-o maniera usor de inteles.

Cu jocul Dixit, atingi nivelul maxim de creativitate

Chiar daca, la prima vedere, putem crede ca jocul se adreseaza celor cu varsta mai mare, una dintre cele mai raspandite pareri despre Dixit este faptul ca se potriveste chiar si copiilor de 5-6 ani. Intr-adevar, datorita regulilor simple si faptului ca jocul se bazeaza pe descrierea unor imagini, Dixit este potrivit pentru intreaga familie, de la mic la mare.

Pe scurt, baza jocului este reprezentata de cele 84 de carti cu imagini, pe care jucatorii trebuie sa le descrie, folosind cele mai potrivite cuvinte. Povestitorul, adica cel care descrie o carte in runda de joc, ii provoaca pe ceilalti jucatori sa gaseasca in cartile pe care le au in mana una care se potriveste cel mai bine descrierii facute. La sfarsitul rundei, toate cartile se dau pe fata, iar jucatorii trebuie sa descopere cartea povestitorului, acumuland, astfel, puncte.

Ce forme sunt acceptate pentru a descrie imaginile din cadrul jocului? Povestitorul rundei este liber sa aleaga ceea ce rosteste. Poate fi vorba despre un simplu cuvant, o propozitie, o fraza, un proverb sau chiar un titlu de carte, film ori poezie, care sa fie sugestiv pentru imaginea respectiva.

Si pentru ca discutam despre Dixit, board game in care imaginatia nu are limite, pentru un plus de distractie, povestitorul poate alege sa mimeze sau sa cante o melodie, in loc sa descrie imaginea in cuvinte.

Lipsa regulilor in acest punct al board game-ului surprinde, de fapt, esenta jocului Dixit, care este mai putin despre competitivitate si punctaj si mai mult despre o seara amuzanta petrecuta alaturi de familie si prieteni, dar si despre a da frau liber imaginatiei.

Vrei sa cumperi acest board game? Mergi spre pagina lui !

Cum se joaca acest board game?

Te-am facut curios si vrei sa stii cum se joaca acest board game? Gasesti toate detaliile privitoare la reguli de joc Dixit in randurile care urmeaza!
Pentru inceput, este necesar sa stii ca in cutia de joc Dixit vei gasi:

  • o tabla de joc – numita si pista de scor, deoarece este utilizata pentru a tine punctajul;
  • 84 de carti de joc cu imagini;
  • 36 de jetoane de vot – colorate in 6 culori diferite, jetoanele care apartin aceleiasi culori sunt notate de la 1 la 6;
  • 6 iepurasi din lemn;
  • un regulament Dixit.

Regulament Dixit

Pentru a incepe jocul, este necesar ca fiecare dintre jucatori sa primeasca 6 carti de joc, dupa ce tot teancul a fost amestecat. Impartirea a 6 carti este valabila pentru un numar de 4-6 jucatori. In varianta jucata in 3, se vor imparti cate 7 carti fiecarui jucator. Cartile impartite nu se pastreaza la vedere. Cartile ramase se asaza intr-un teanc, cu fata in jos, in mijlocul mesei de joc.
Apoi, jucatorii aleg, pe rand, cate un iepuras din lemn, pe care il plaseaza pe casuta 0 a tablei de joc.

Urmeaza impartirea jetoanelor de vot, care este diferita, in functie de numarul jucatorilor participanti. Astfel, daca participa 4 jucatori, fiecare ia cate 4 jetoane de vot de aceeasi culoare, numerotate de la 1 la 4. Pentru 5 si 6 jucatori se procedeaza la fel: 5 jetoane de vot, respectiv 6.

Cum se incepe turul de joc?

Primul tur de joc Dixit incepe prin stabilirea povestitorului care deschide jocul. Spre deosebire de alte board game-uri, in care jucatorul care deschide este stabilit printr-o aruncare de zaruri, la Dixit lucrurile stau diferit. Dupa ce primesc cele 6 carti de joc, jucatorii le verifica, iar primul care gaseste o propozitie pe care o poate forma, pornind de la imaginea prezenta pe una dintre carti, se autoproclama povestitor. Acesta nu le va arata cartea celorlalti jucatori.

In continuarea jocului, dupa terminarea primului tur, va povesti jucatorul aflat in partea stanga. Se procedeaza la fel pentru toate rundele jocului.

Cum se desfasoara o runda de joc?

O runda tipica Dixit poate fi explicata, pe intelesul tuturor, in 10 pasi simpli:

  • Povestitorul rosteste propozitia cu voce tare.
  • Ceilalti jucatori aleg, din cartile pe care le au in mana, o carte care corespunde cel mai bine cu propozitia rostita de povestitor si i-o inmaneaza acestuia. Jucatorii, in afara de povestitor, nu pot vedea inca toate cartile.
  • Povestitorul amesteca toate cartile primite de la ceilalti jucatori cu cartea pe baza careia a format propozitia.
  • Povestitorul asaza cartile pe masa de joc, la vedere, de la stanga la dreapta. Cartea din stanga va fi cea cu numarul 1, iar numaratoarea continua spre dreapta, in functie de cate carti sunt asezate pe masa. Numarul cartilor de pe masa este egal cu cel al jucatorilor, iar pastrarea ordinii in care cartile au fost asezate de catre povestitor este importanta pentru momentul votului.
  • Din toate cartile asezate pe masa, ceilalti jucatori trebuie sa o ghiceasca pe cea a povestitorului, votand in secret cu ajutorul jetoanelor de vot numerotate, care le-au fost impartite la inceputul jocului. Mecanismul este simplu: jucatorii plaseaza in dreptul lor jetonul de vot (cu fata in jos) pe care este imprimat numarul corespondent imaginii despre care considera ca apartine povestitorului.
  • Odata ce votul se incheie, jetoanele de vot se intorc pe fata si se muta in dreptul imaginii corespunzatoare.
  • Se calculeaza punctajul acumulat, conform regulilor explicate mai jos.
  • In functie de punctele acumulate, fiecare jucator isi muta iepurasul pe tabla de joc. Exemplu: 3 puncte acumulate de un jucator inseamna un avans de 3 casute pe pista de scor sau tabla de joc.
    Cartile folosite se pun intr-o gramada separata.
  • Pentru urmatoarea runda, fiecare jucator trebuie sa aiba in mana tot 6 carti de joc. Acestea se trag din gramada de carti asezata in mijlocul mesei la inceputul jocului.

Se repeta pasii 1-10 pentru fiecare runda de joc, iar Dixit se termina atunci cand este trasa ultima carte din gramada. Castiga, bineinteles, jucatorul care inregistreaza cel mai mare punctaj.

Cum se acorda punctajul?

Jucatorii pot primi in cadrul unei runde de joc intre 0 si 4 puncte, dupa cum urmeaza:

  • atunci cand toti jucatorii ghicesc imaginea povestitorului, primesc cate 2 puncte fiecare, iar povestitorul nu primeste puncte;
  • atunci cand niciun jucator nu ghiceste imaginea povestitorului, primesc tot cate 2 puncte fiecare, iar povestitorul nu primeste puncte;
  • daca doar o parte dintre jucatori descopera imaginea corecta, fiecare primeste cate 3 puncte, iar povestitorul va primi tot 3 puncte;
  • daca un singur jucator ghiceste imaginea corecta, atat el, cat si povestitorul, primesc cate 4 puncte;
  • se mai acorda cate 1 punct fiecarui jucator, pentru fiecare vot pus pe imaginea sa. De exemplu, daca imaginea unui jucator, altul in afara de povestitor, a fost votata de 3 jucatori, acesta va primi 3 puncte in plus.

Pro si contra pentru acest board game

Parti bune ale jocului:

  • este unul dintre acele jocuri de societate potrivite pentru orice ocazie si orice varsta;
  • reguli simple;
  • rejucabilitate mare.

Puncte slabe ale jocului:

  • povestitorul poate pica in propria capcana, alegand sa descrie imaginea fie intr-un mod prea simplu de intuit, fie intr-o maniera care nu are deloc legatura cu ceea ce inspira imaginea – este necesara gasirea unui echilibru.

Caracteristici de baza ale jocului Dixit

  • Numar de jucatori: 3-6 jucatori
  • Varsta jucatorilor: peste 8 ani, conform indicatiilor de pe cutie
  • Tipul jocului: joc de societate pentru intreaga familie, joc pentru prieteni, joc de petrecere, joc distractiv, joc creativ
  • Nivel de dificultate: foarte usor
  • Abilitati: comunicare, creativitate, intuitie, spirit narativ, gandire, imaginatie
  • Durata: aproximativ 30 de minute
  • Limba: romana
  • Pret: Vezi pretul de azi al jocului
  • Distractiv: 4.5 stele din 5
  • Il joci si a doua oara: Categoric DA

Vrei sa afli si alte lucruri despre acest joc? Da click AICI !