Carcassonne pret, regulament si pareri

Carcassonne, board game care a aparut acum mai bine de 20 de ani, in anul 2000, se bucura si astazi de interes printre pasionatii de jocuri de acest tip, care invita intr-o incursiune in lumea medievala. Un joc popular in lumea intreaga, Carcassonne a cucerit numeroase premii si titluri de-a lungul timpului, inclusiv in Romania, unde a fost declarat jocul anului in 2011.

Esti curios sa afli o parere despre jocul Carcassonne? Citeste randurile urmatoare, in care discutam despre gameplay, puncte slabe si tari, particularitati si caracteristici de baza ale jocului!

Un joc ingenios, care te va purta in trecut, in epoca celor mai curajosi cavaleri medievali

Pentru momentul in care a fost lansat, Carcassonne poate fi considerat un joc de societate mai mult decat ingenios. Faptul ca isi pastreaza aceasta calitate si in prezent nu poate decat sa confirme ca cei care au creat acest board game au avut o viziune cu adevarat inedita asupra a ceea ce inseamna un joc care va rezista cu succes trecerii timpului.

In cadrul jocului, tu si adversarii tai trebuie sa construiti orase marete, care concureaza cu cele construite in vremea Imperiului Roman, sa munciti campurile, sa dezvoltati drumuri sau sa ctitoriti manastiri. Insa, vei avea si ajutoare in tot acest proces complex: Meeplesi, care joaca rolul de cavaleri, tarani, talhari sau calugari. Cu alte cuvinte, joci rolul unui cuceritor de cetati, al carui scop principal este acela de a cuceri mareata cetate Carcassonne.

Asa cum am mentionat, una dintre cele mai raspandite pareri despre Carcassonne face referire la caracterul sau inedit. Care este motivul? Ei bine, niciun joc nu arata la fel ca precedentul, datorita felului in care se formeaza set-up-ul. Cetatea este formata din cartonase, pe care sunt imprimate drumuri si intersectii, manastiri si ziduri de oras. Harta cetatii se formeaza in cadrul fiecarui joc Carcassonne precum un puzzle: jucatorii asaza, pe rand, cate un cartonas pe care il trage la intamplare, in pozitia pe care o alege. Aceasta particularitate ii ofera board game-ului caracterul inedit, transformandu-l intr-un joc imprevizibil cu fiecare ocazie.

Daca nu te-a convins caracterul inedit si imprevizibil al acestui joc de societate, iti mai vindem un pont: Carcassonne este jocul ideal pentru tine, indiferent daca esti un jucator competitiv, caruia ii face placere sa le puna piedici adversarilor, sau un jucator pasnic, caruia ii place sa aplice o strategie corecta de joc. Concret, ai posibilitatea de a alege daca blochezi dezvoltarea cetatii prin decizii strategice, care sa ii impiedice pe oponentii tai sa se dezvolte sau, dimpotriva, daca lucrezi impreuna cu ei la dezvoltare si impartiti punctele de victorie.

In continuare, vom trece in revista cele mai importante reguli de joc Carcassonne, iar pentru mai multe informatii poti consulta oricand regulamentul de joc, care este explicat in cele mai mici detalii, fiind usor de inteles si de asimilat.

Vrei sa cumperi acest board game? Mergi spre pagina lui !

Regulament Carcassonne

Inainte de a discuta despre mecanica de joc, trebuie sa cunosti continutul cutiei de joc:

  • 72 de cartonase de teren – acestea au ilustratii cu segmente de drum, intersectii, orase, campuri si manastiri;
  • 40 de supusi (Meelplesi) – sunt impartiti in cinci culori diferite: albastru, verde, galben, rosu si negru;
  • o tabla de joc;
  • o brosura cu regulamentul Carcassonne;
  • un supliment.

Boardgame-ul se joaca in sensul acelor de ceasornic. Ca jucator, va trebui sa efectuezi, in ordine, 3 actiuni:

  1. tragi un cartonas nou si il plasezi;
  2. ai posibilitatea de a lua un Meeple din rezerva pe care o ai, plasandu-l pe cartonasul atasat la pasul 1;
  3. daca prin plasarea cartonasului finalizezi orase, drumuri sau manastiri, este necesar ca acestea sa fie evaluate.

Jocul continua, iar fiecare jucator trece prin aceleasi etape. Carcassonne ajunge la final in momentul in care este plasat ultimul cartonas de teren. Ultima etapa a jocului este reprezentata de evaluarea finala, care este impartita in mai multe segmente, printre care evaluarea oraselor, drumurilor si manastirilor nefinalizate sau evaluarea campurilor.

Asadar, mecanica jocului consta in trei actiuni esentiale: plasare de cartonase, plasare de oameni si control teritorial.

Cartonasele plasate pot contine un oras, o pajiste, un drum, o manastire sau o combinatie intre aceste elemente. Chiar daca fiecare jucator poate sa plaseze cartonasul oriunde doreste, exista anumite reguli de care trebuie sa se tina cont. Astfel, cartonasele se plaseaza adiacent cu celelalte prezente deja pe masa, astfel incat sa se potriveasca. De exemplu, drum cu drum, oras cu oras si asa mai departe.

Am mentionat anterior ca ai posibilitatea de a plasa un Meeple, adica un omulet, pe cartonasul atasat. Daca iei aceasta decizie, atunci cand aria respectiva este completa, vei castiga puncte de joc. Fiecare Meeple joaca un anumit rol, determinat de cartonasul pe care este plasat. In functie de rol, punctajul va fi diferit, asa ca va fi necesar sa planifici fiecare miscare in avans, pentru a profita la maxim si pentru a iti amplasa strategic ajutoarele.

Avand in vedere mecanica board game-ului, care este una foarte dinamica, este evident faptul ca discutam despre unul dintre acele jocuri de societate cu nivel mare de rejucabilitate. Este un joc complex, dar simplu de inteles, iar configuratia, care poate fi realizata in numeroase variante, este un element interesant atat pentru jucatorii profesionisti, cat si pentru novici.

Pro si contra pentru acest board game

Parti bune ale jocului:

  • permite incercarea multor strategii de joc;
  • ofera numeroase posibilitati jucatorilor, in ceea ce priveste parcursul;
  • are caracter imprevizibil.

Puncte slabe ale jocului:

  • artwork – design-ul jocului nu este unul extraordinar, insa acest aspect este privit subiectiv, in functie de preferintele fiecarui jucator;
  • elementul surpriza – Carcassone poate fi considerat un joc random, avand in vedere ca nu stii ce cartonas iti va pica, iar caracterul imprevizibil, chiar daca este o parte buna pentru unii jucatori, poate fi considerat un punct slab de catre cei care se bazeaza pe strategie si nu pe noroc.

Caracteristici de baza ale jocului Carcassonne

  • Numar de jucatori: 2-5 jucatori
  • Varsta jucatorilor: peste 7 ani
  • Tipul jocului: joc de strategie, joc medieval, construire de orase
  • Nivel de dificultate: mediu
  • Abilitati: strategie
  • Durata: aproximativ 30-45 de minute
  • Limba: romana
  • Pret: Vezi pretul de azi al jocului
  • Distractiv: 3 stele din 5 – fiind un joc de strategie, distractia nu este un punct forte al jocului
  • Il joci si a doua oara: DA

Vrei sa afli si alte lucruri despre acest joc? Da click AICI !