Urzeala tronurilor pret, regulament si pareri

Esti fan al best seller-ului A song of Ice and Fire semnat de George R.R. Martin sau al serialului cu succes rasunator in intreaga lume, Game of Thrones? In acest caz, Urzeala Tronurilor – board game cu aceeasi tematica precum cea a cartilor si serialului, nu ar trebui sa iti lipseasca din ludoteca. Iar daca faci parte din grupul celor care nu au fost extrem de impresionati de carti sau ecranizare, recomandarea este sa dai, totusi, o sansa acestui joc, in care sunt combinate cele mai interesante mecanici pe care ar putea sa le aiba un board game complex: negociere, strategie, fantasy, cacealma si multe altele. In plus, componentele, grafica si ilustratiile jocului sunt realizate impecabil si ar satisface chiar si exigentele celui mai impatimit jucator! Aceasta nu este doar opinia unui fan al celebrei serii, ci una dintre cele mai populare pareri despre Urzeala Tronurilor, pe care o impartasesc majoritatea celor care au jucat board game-ul.

Urzeala Tronurilor este un joc de societate publicat pentru prima data in anul 2003, iar un an mai tarziu a castigat trei premii Origins: cel mai bun board game, cel mai bun board game traditional si board game-ul cu cel mai bun design. A urmat aparitia a doua extensii, in 2004 si 2006, A Clash of Kings si A Storm of Swords. In anul 2011, a aparut o a doua editie a jocului, mult mai ofertanta, atat din punct de vedere al game play-ului, cat si al design-ului. Aceasta a fost urmata de trei extensii: A Dance with Dragons in 2012, A Feast for Crows in 2013 si Mother of Dragons in 2018. Cu a doua editie, board game-ul s-a aflat printre castigatori sau nominalizati in cadrul celor mai prestigioase competitii de jocuri de societate din intreaga lume. Dintre premii si nominalizari putem aminti Charles S. Roberts Best Science-Fiction, Fantasy Board Wargame sau Ludoteca Ideale.

In acest articol iti vom oferi cele mai importante informatii referitoare la mecanica de joc Urzeala Tronurilor, precum si detalii despre extensiile mentionate anterior.

Crezi ca ai abilitatile de strateg necesare pentru a-ti castiga dreptul la Tronul de Fier?

Marile Case din Westeros se pregatesc de lupta, iar aceasta este sansa ta sa reprezinti una dintre ele, in incercarea de a castiga dreptul de a sta pe Tronul de Fier. Aceasta este premisa de la care porneste jocul de societate Game of Thrones, insa drumul catre tron este presarat cu multe elemente surpriza. Casele care pot fi jucate in cadrul acestui boardgame, pe care orice fan al seriei sau cartilor le va recunoaste, sunt: Baratheon, Greyjoy, Lannister, Stark, Tyrell si Martell (inclusa doar in a doua editie si in extensia A Clash of Kings, care poate fi folosita cu prima editie a jocului). Casa Arryn este introdusa in extensiile A Feast for Crows si Mother of Dragons, iar Casa Targaryen in extensia Mother of Dragons.

Ceea ce mi s-a parut cel mai interesant este faptul ca setul de reguli de joc Urzeala Tronurilor le ofera jucatorilor posibilitatea de a alege calea pe care doresc sa o urmeze in incercarea de a iesi castigatori. Asadar, discutam despre un joc versatil, care iti permite sa creezi o strategie confortabila pentru stilul tau de joc. Concret, poti folosi diplomatia pentru a iti croi drum catre Tronul de Fier sau, din contra, poti apela la elemente de razboi. Daca vrei o parere despre jocul Game of Thrones de la o persoana meticuloasa si competitiva cand vine vorba de board games, afla ca secretul succesului este imbinarea celor doua strategii, cu accent pe cea pe care o stapanesti cel mai bine. Un lucru este cert: vei avea nevoie de mai mult decat o armata bine pregatita pentru a castiga Tronul de Fier. Iar prin intermediul fortei, combinata cu abilitati de negociere, diplomatie si atragerea aliatilor de partea ta, impreuna cu folosirea inteligenta a cartilor, influenta ta asupra tinuturilor din Westeros se va raspandi in cel mai scurt si eficient mod.

Ca o concluzie referitoare la regulile jocului si la nivelul de complexitate, se poate spune ca acesta nu este un joc pentru incepatori, fiind recomandat celor care au o anumita experienta cu board games-urile de strategie. In cutia de joc vei gasi o brosura de peste 30 de pagini, in care sunt trecute informatii referitoare la regulament Urzeala Tronurilor, iar acest aspect ii va intimida, cu siguranta, pe cei care sunt incepatori. Insa, pentru experimentati, desi jocul pare intimidant la inceput, regulile se vor dovedi a fi relativ simple.

Referitor la design-ul elementelor de joc, acesta este foarte atent realizat. Bineinteles, discutam despre editia a doua a acestui joc de societate, care a fost imbunatatita foarte mult din punct de vedere grafic. Toate componentele jocului sunt de calitate si rezista unor jocuri multiple, fara a se deteriora. Aceasta parere despre jocul Urzeala Tronurilor este sustinuta de intreaga comunitate de pasionati de board games, jocul fiind nominalizat la doua premii de profil in anul 2011, in cadrul Dice Tower Gaming Awards: Best Game Reprint si Best Game Artwork.

In plus fata de prima editie, cea aparuta in 2011 vine si cu alt tip de imbunatatiri, nu doar de ordin grafic. Este vorba despre elemente de joc care apartin extensiilor A Clash of Kings si A Storm of Swords: echipamente de asediu, porturi, carti pentru hoardele de salbatici, regulament Game of Thrones adaptat, garnizoane etc. Informatii referitoare la extensii, inclusiv la cele lansate dupa cea de-a doua versiune a jocului, gasesti in randurile de mai jos, dupa ce afli care sunt principalele reguli de joc Urzeala Tronurilor.

Vrei sa cumperi acest board game? Mergi spre pagina lui !

Regulament Urzeala Tronurilor

In cele ce urmeaza vei gasi informatii utile referitoare la gameplay, care te vor ajuta sa te familiarizezi cu toate particularitatile necesare pentru a iti construi o strategie de joc castigatoare in cadrul jocului de baza Urzeala Tronurilor.

Trebuie sa stii ca scopul jocului este acela de a fi primul jucator care controleaza un anumit numar de fortarete si orase, stabilit la inceputul jocului in functie de numarul de jucatori. Exista si o a doua varianta prin care poti fi declarat castigator: daca vei controla cele mai multe fortarete si orase la finalul a 10 ture de joc. Bineinteles, castigatorul va controla in totalitate Westeros de pe Tronul de Fier.

Pentru inceput, fiecare jucator va primi o armata, un set de carti speciale, aferente Casei de care apartine, dar si un set de jetoane Ordin. Armata este formata din echipamente de asediu, cavaleri, nave maritime si soldati, iar cartile speciale sunt utilizate ca lideri in bataliile duse impotriva celorlalte Case.

Jocul este impartit in runde, iar rundele, la randul lor, sunt alcatuite din trei faze: Westeros, Planificare, Actiune.

Westeros – prima faza a unei runde – reprezinta activitatile zilnice din Westeros, dar si anumite evenimente speciale. In cadrul jocului, exista trei Punti Westeros, fiecare dintre ele reprezentand o actiune diferita. Actiunile ii pot afecta pe toti jucatorii, nu doar pe cel care joaca runda respectiva.

Faza de Planificare este si cea mai importanta din cadrul fiecarei runde, avand in vedere ca jocul se bazeaza pe planificarea unei strategii eficiente. In cadrul sau, jucatorul atribuie Ordine tuturor unitatilor sale. Mecanismul este simplu: se plaseaza un jeton de comanda pe fiecare zona controlata, care contine cel putin o unitate de tip cavaler, soldat, nava sau echipament de asediu. Pentru ca planificarea se face in secret, jetoanele se plaseaza cu fata in jos. Faza de Planificare este importanta si pentru ca acesta este momentul in care va trebui sa iti folosesti la maxim abilitatile de bun diplomat si sa faci aliante. De exemplu, te poti alia cu lordul unei alte Case, in scopul mentinerii pacii sau pentru ajutor in lupte. Insa, pentru ca suntem in Westeros si nimic nu este ceea ce pare, nu vei sti decat in punctul culminant daca aliatul tau este sau nu de incredere. Nici promisiunile pe care le faci tu nu au caracter obligatoriu, daca, pe parcurs, descoperi o modalitate mult mai avantajoasa de a ajunge pe Tronul de Fier. Negocierile pline de tensiune si cuvintele mieroase, in spatele carora se ascund cu totul alte intentii, sunt deliciul fazei de Planificare.

Ultima faza a rundei, cea de Actiune, este momentul in care incepe batalia si ordinele plasate in faza de Planificare intra in lupta. Armatele tuturor jucatorilor participa la lupta si fiecare alege, in secret, una din cartile Casei (din cele primite la inceputul jocului), in incercarea de a avea un avantaj. In cadrul acestei faze, Casele isi consolideaza puterea in zonele pe care le controleaza, iar acest pas este important, deoarece isi pot folosi arsenalul mai tarziu, pentru a face fata hoardelor de Salbatici si pentru a influenta curtea.

Jocul poate lua si o turnura neasteptata in cadrul bataliilor, datorita unei mecanici optionale, cartile Tides of Battle, care dau un caracter imprevizibil partidei. Concret, in timpul unei lupte, jucatorii pot extrage o astfel de carte din gramada comuna de pe masa de joc, iar strategia le poate fi afectata negativ sau pozitiv, de factori precum oportunitati tactice, vreme etc.

Incearca noi variante de joc, cu ajutorul extensiilor Urzeala Tronurilor

In total, exista cinci extensii diferite ale jocului Urzeala Tronurilor, pe care le poti incerca daca esti un adevarat impatimit al board games-urilor si iti doresti sa incerci noi variante de joc. In general, prin intermediul extensiilor, vei obtine noi obiective de joc, carti de Casa noi, dar si un nou setup. Voi incepe cu prezentarea acestor extensii, in ordinea aparitiei.

A Clash of Kings

Lansata in 2004, aceasta extensie este acum integrata in a doua editie a jocului de baza. Aduce in plus fata de prima editie a jocului aparitia Casei Martell, echipamentele de asediu, Ordine noi pentru fiecare Casa, reguli noi in ceea ce priveste utilizarea porturilor, o varietate mai mare de efecte, datorita introducerii unui al doilea set posibil de personaje, precum si comenzi speciale, care pot fi utilizate de fiecare Casa.

A Storm of Swords

Extensia a aparut in 2006 si le-a oferit jucatorilor posibilitatea de a adauga noi carti in cadrul jocului, de tip Ally, Tactics, House si Westeros. De asemenea, extensia contine unitati noi, precum si o noua tabla de joc, ce poate fi utilizata pentru un joc de sine statator. Aceasta are un design deosebit, reprezentant o vedere asupra regiunii Trident din Westeros.

A Dance with Dragons

Aceasta este prima dintre cele trei extensii disponibile pentru a doua varianta de joc, fiind lansata in anul 2012. Pe langa 42 de carti noi tip Casa, extensia include un scenariu special si un setup alternativ, care pot fi folosite pentru a reflecta statusul Caselor si pentru a reduce durata totala a unei ture de joc.

A Feast for Crows

Lansata in 2013, aceasta extensie aduce 48 de carti noi in cadrul jocului. Pe langa acest aspect, alte elemente noi, care merita sa fie mentionate, sunt: un scenariu nou pentru patru jucatori, o conditie alternativa pentru victorie, un set de carti Casa, care pot fi jucate pentru Casa Arryn, precum si un timp mai redus de joc.

Mother of Dragons

A treia si ultima extensie a jocului Urzeala Tronurilor a aparut in anul 2018 si aduce in prim-plan Casa Targaryen ca factiune ce poate fi jucata. De asemenea, este prezenta si Casa Arryn, ceea ce inseamna ca, prin intermediul acestei extensii, numarul de factiuni ce pot fi jucate creste de la 6 (cate exista in jocul de baza), la 8. Extensia aduce si alte elemente noi, precum o tabla Essos, unde incepe jocul, dar si Banca de Fier din Braavos, care aduce jocului o mecanica noua, cea a sistemului de imprumut.

Pro si contra pentru acest board game

Am sintetizat pentru tine cateva parti bune si mai putin bune ale acestui joc, pentru a-ti putea face o idee generala despre el si a afla daca ti se potriveste.

Parti bune ale jocului:

  • toate componentele jocului au o calitate foarte buna;
  • design-ul si grafica sunt excelente, ridicate la rang de arta;
  • complexitate ridicata;
  • mecanici bine gandite;
  • jocul este adaptat intocmai evenimentelor descrise de George R.R. Martin, ceea ce este un plus pentru fani;
  • jocul are si elemente imprevizibile.

Puncte slabe ale jocului:

  • prea complex pentru cei care nu au experienta cu astfel de jocuri ce necesita o strategie bine pusa la punct;
  • durata ridicata – un joc se poate intinde pe parcursul a 4 ore;
  • setup-ul jocului dureaza mult;
  • regulile se explica greu si intr-un timp destul de lung;
  • pentru o experienta cu adevarat completa, este necesar un minim de 5 jucatori.

Caracteristici de baza ale jocului Urzeala Tronurilor

  • Numar de jucatori: 3-6 jucatori
  • Varsta jucatorilor: minim 14 ani
  • Tipul jocului: joc bazat pe carte, joc fantasy, joc cu actiuni simultane, control teritorial, joc medieval
  • Nivel de dificultate: mediu
  • Abilitati: negociere, cacealma, licitatie, strategie
  • Durata: 2-4 ore, in functie de numarul de jucatori si de extensiile folosite
  • Limba: jocul este disponibil in varianta in limba romana sau engleza, dependenta lingvistica este minora
  • Pret: Vezi pretul de azi al jocului
  • Nota: 4.5 din 5
  • Il joci si a doua oara: Categoric DA

Vrei sa afli si alte lucruri despre acest joc? Da click AICI !