7 wonders pret, regulament si pareri

Cauti o parere despre jocul 7 wonders? Pe baza experientei proprii, dar si dupa un research amanuntit, ocazie cu care am luat pulsul comunitatii pasionatilor de board games, am ajuns la concluziile pe care te invitam sa le citesti in randurile urmatoare!

Unul dintre cele mai populare jocuri din Romania, perfect pentru serile petrecute impreuna cu prietenii, este 7 wonders. In 2020, cei familiarizati deja cu jocul au avut parte de o surpriza placuta: pentru a marca aniversarea a 10 ani de la lansare, a aparut o editie noua de joc 7 wonders, disponibila inclusiv in limba romana. Elementele noi aduse de aceasta editie sunt legate de design si art board. In ceea ce priveste gameplay-ul, noua editie 7 wonders se joaca la fel ca cea precedenta. Mai multe detalii in ceea ce priveste intregul regulament 7 wonders vei putea gasi in acest articol.

Afirma-ti suprematia intr-unul dintre cele 7 orase marete ale Antichitatii

In 7 wonders esti conducatorul unui oras antic, pe care trebuie sa il construiesti in trei ere diferite. Pe parcursul celor trei ere, iti vei dezvolta orasul, iar scopul este acela de a il face triumfator in fata celorlalti jucatori.

7 wonders este un board game de tip card crafting, care isi merita investitia. Este un joc foarte popular si cunoscut in lumea pasionatilor de board games, fiind adesa folosit inclusiv pentru a atrage persoane noi in acest hobby. Nu are o dificultate mare, iar daca va trebui sa le explici reguli de joc 7 wonders prietenilor care joaca board game-ul pentru prima data, nu va fi deloc dificil: regulile sunt usor de explicat si de inteles. Strategiile de joc sunt clare, iar game play-ul este interactiv si flexibil.

Board game-ul poate fi jucat in varianta de baza sau ii pot fi adaugate extensii. Conform celor mai des intalnite pareri despre 7 wonders, referitoare la extensii, Armada este una dintre preferatele jucatorilor. Alte extensii care pot fi introduse in jocul de baza pentru a schimba dinamica sunt Cities si Leaders. Cities iti ofera posibilitatea de a creste numarul maxim de jucatori la 8 si de a juca in echipe. Aceeasi extensie vine cu un nou tip de carti, pe langa cele din jocul de baza, crescand nivelul de interactiune dintre jucatori. Un alt avantaj pe care il aduce acest joc de societate de strategie este faptul ca se poate juca inclusiv in doi, regulile fiind diferite in acest caz.

Vrei sa cumperi acest board game? Mergi spre pagina lui !

Regulament 7 wonders

Desi explicatiile sunt destul de numeroase, nu trebuie sa te lasi intimidat de acest aspect. 7 wonders este un board game cu reguli de complexitate medie, dar care se joaca relativ usor. In plus, odata ce intelegi mecanismul si joci acest board game, vei intelege de ce 7 wonders este considerat unul dintre cele mai bune jocuri de societate din ultimii ani.

Componentele jocului

In cutie vei gasi urmatoarele componente ale jocului, facute din materiale de buna calitate, care rezista unor jocuri repetate:

  • 7 table de joc individuale – care reprezinta cele 7 Minuni ale Lumii;
  • 7 carti de joc – aferente tablelor Minune;
  • 148 de carti Era, impartite in 3 pachete – 49 de carti de joc Era I, 49 de carti de joc Era II, 50 de carti de joc Era III;
  • 46 jetoane Conflict – jetoane de conflicte militare, folosite pentru infrangerile sau victoriile in luptele din cadrul jocului;
  • 24 de monede cu valoarea 3;
  • 46 de monede cu valoarea 1;
  • 1 carnetel pentru scor;
  • 2 carti de joc pentru varianta 7 wonders board game in doi jucatori;
  • instructiuni de joc in mai multe variante de limba, inclusiv romana.

Minunile au o latura de zi si una de noapte, prezentand 2, 3 sau 4 stadii ale constructiei.

Exista 7 tipuri diferite de carti Era, colorate diferit:

  1. cartile albastre reprezinta puncte de victorie;
  2. cartile galbene reprezinta avantaje comerciale;
  3. cartile maro reprezinta resurse precum argila, piatra, minereu si lemn;
  4. cartile gri reprezinta resurse rare, precum sticla, tesuturi si papirus;
  5. cartile mov furizeaza puncte de victorie, in functie de anumite conditii;
  6. cartile rosii sporesc forta militara;
  7. cartile verzi asigura progrese stiintifice.

Jetoanele Conflict sunt impartite in categorii distincte:

  • jetoane de infrangere militara, care scad 1 punct;
  • jetoane de victorie militara care aduc 1 punct in plus;
  • jetoane de victorie militara care aduc 3 puncte in plus;
  • jetoane de victorie militara care aduc 5 puncte in plus.

Setup-ul jocului

Setup-ul acestui joc de societate poate fi impartit in mai multe etape:

  1. Pentru inceput, sorteaza cartile Era in trei teancuri diferite, conform perioadei careia apartin. Pentru fiecare Era, sorteaza cartile in functie de numarul minim de jucatori si pastreaza doar cartile cu numar mai mic sau egal cu numarul de jucatori participanti. Numarul dupa care te vei ghida este inscriptionat pe fiecare carte. Restul cartilor se intorc in cutia jocului.
  2. Pentru Era III vei folosi si cateva carti mov, extrase la intamplare. Vei extrage doar un numar de carti egal cu numarul de jucatori plus doi, pe care le vei adauga teancului de carti Era III.
  3. Amesteca fiecare teanc de carti Era si asaza-le cu fata in jos in centrul mesei.
  4. Fiecare jucator ia o tabla de joc Minune si o asaza in fata lui, alegand latura de zi sau de noapte. Latura de zi este cea mai simpla, fiind recomandata in primele jocuri. Cum stabilesti ce carte Minune i se repartizeaza fiecarui jucator? Pentru a o face aleatoriu, le puteti amesteca si imparti in ordinea in care jucatorii sunt asezati la masa.
  5. Fiecarui jucator i se impart 3 monede cu valoarea 1. Restul monedelor se pun in centru si formeaza rezerva de monede.
  6. Jetoanele de conflicte militare se asaza in centrul mesei de joc.

Runde, ture si etape de joc

Regulile pe care le vom discuta in continuare se aplica jocului de baza, la care pot participa 3-7 jucatori si care dureaza aproximativ 30 de minute. Daca toti participantii au experienta cu acest boardgame si stapanesc bine regulile de joc, durata poate fi redusa chiar si pana la 15 minute.

Jocul se desfasoare in 3 runde succesive, fiecare cu cate 6 ture, pe care jucatorii le joaca simultan. La randul lor, turele se impart in 3 etape: alege o carte, joaca acea carte, paseaza mana de carti mai departe. Asadar, fiecare runda se joaca in mod similar. Punctele totale se vor calcula la finalul Erei a III-a.

La inceputul fiecarei Ere, din teancul respectiv de carti se impart, in mod aleatoriu, 7 carti fiecarui jucator, cu fata in jos. Acestea vor alcatui mana de pornire.

Prima etapa – Alege o carte

Atunci cand alegi o carte, ia teancul de carti in mana fara sa il arati celorlalti jucatori. Din aceste carti, alege una si plaseaz-o in fata ta. Asaza cartile ramase cu fata in jos.

A doua etapa – Joaca-ti cartea

Dupa ce fiecare jucator si-a ales cartea, jucati-le simultan. Poti utiliza cartea pentru a realiza una dintre urmatoarele actiuni:

  • construieste cladirea de pe carte;
  • construieste o etapa a Minunii;
  • poti vinde cartea.

Pentru a construi o cladire de pe cartea ta, trebuie sa platesti toate costurile indicate. Apoi, asaza cartea cu fata in sus langa tabla de joc. Odata construita, cladirea va ramane in orasul tau pana la finalul jocului. Atentie; nu poti construi niciodata 2 cladiri identice, care au acelasi nume!

Pentru a construi o etapa a Minunii, plateste doar costul pentru acea etapa. Asaza cartea cu fata in jos sub tabla de joc. Efectul etapei este valabil pentru tot restul jocului. Etapele se pot construi in orice moment al jocului, dar trebuie respectata ordinea de la stanga la dreapta.

Pentru a castiga monede, poti vinde cartea aleasa. Elimina cartea cu fata in jos in centrul mesei si ia 3 monede din rezerva.

Am mentionat anterior costurile de constructie, pe care este necesar sa le platesti. Exista patru tipuri de costuri, indicate pe cartile de joc:

  1. cost 0 – cartea este gratuita si nu necesita niciun cost sau nicio resursa;
  2. cost in monede – este necesar sa folosesti monede din rezerva ta pentru a putea sa construiesti;
  3. cost in resurse – cartile tale produc o resursa, indicata printr-un simbol. Fiecare simbol poate fi folosit o singura data pe tura. Poti utiliza resursele din orasul tau sau poti cumpara resurse de la vecini, daca orasul tau nu produce o anumita resursa. Pentru fiecare resursa cumparata, plateste-i proprietarului 2 monede. Insa, jucatorul respectiv isi pastreaza cartea si chiar o poate folosi pe tura lui. Fiecare resursa poate fi cumparata o singura data pe tura de catre acelasi jucator, care este obligat sa o utilizeze in aceeasi tura. Resursele pe care le poti cumpara sunt cele de pe cartile maro, cartile gri si resursa de pe tabla de joc.
  4. gratuit, prin intermediul lanturilor – incepand cu Era a II-a, unele carti au o conditie de constructie gratuita. Daca ai construit o carte cu un anumit simbol prezent in partea dreapta sus, poti construi o alta carte gratuit, daca aceasta are acelasi simbol.

A treia etapa – Da cartile mai departe

Ultima etapa din tura, aceea in care mana de carti este pasata mai departe, se desfasoara doar dupa ce toti jucatorii au finalizat etapa anterioara.

Ia cartile pe care nu le-ai ales si da-le mai departe vecinului din stanga (valabil pentru Era I si III) sau dreapta (valabil pentru Era II). Directia de predare este indicata pe spatele cartilor Era. Vei primi o noua mana de carti de la vecinul tau. Acestea vor fi din ce in ce mai putine, pana la ultima tura de joc, cand vei avea doar doua carti. Alege una dintre acestea si elimin-o pe cealalata in teancul de carti eliminate. Cartea eliminata nu iti ofera nicio moneda.

Rezolvarea conflictelor militare

Fiecare runda (Era) se incheie cu rezolvarea conflictelor militare. Concret, jucatorii se lupta cu vecinul din stanga si din dreapta, utilizand simbolurile militare. Acestia vor pierde sau vor acumula puncte.

Numara toate simbolurile militare de pe cartile pe care le-ai construit, alaturi de cele de pe tabla de joc, daca este cazul, pentru a afla forta militara totala de care dispui. Dupa aceea, compara forta ta militara cu a fiecarui vecin. Daca fortele militare sunt egale, niciun jucator nu primeste jetoane Conflict. Daca forta ta militara este mai mica, atunci tu vei lua un jeton de infrangere, iar daca forta ta este mai mare, atunci vei primi un jeton de victorie, in functie de Era sau de runda jucata: +1 pentru Era I, +3 pentru Era II si +5 pentru era a III-a.

Dupa rezolvarea conflictelor, jucatorii trec la Era urmatoare. Daca aceasta a fost Era a III-a, adica ultima runda de joc, se continua cu calcularea punctelor.

Calcularea punctelor

Jocul se incheie la finalul Erei a III-a, dupa rezolvarea conflictelor militare. Fiecare jucator isi calculeaza punctele, iar jucatorul cu cel mai mare punctaj este declarat castigator. Daca exista egalitate, castiga jucatorul care are cea mai mare comoara. Daca si in acest caz este egalitate, atunci ambii jucatori isi impart victoria.

Pentru a calcula punctele, trebuie sa tii cont de:

  • tabla de joc cu Minuni;
  • comoara – fiecare 3 monede din rezerva valoreaza 1 punct de victorie;
  • conflictele militare – calculeaza totalul punctelor (rezultatul poate fi si negativ);
  • cartile albastre – aduna punctele de pe cartile albastre din orasul tau;
  • cartile galbene si mov – aduna punctele de pe cartile galbene si mov din orasul tau, in functie de efectele lor;
  • cartile verzi – aduna punctele astfel: cartile cu simboluri identice ofera puncte in functie de tabelul din regulament, iar pentru fiecare trei carti cu simboluri diferite, primesti 7 puncte de victorie.

Pro si contra pentru acest board game

Parti bune ale jocului:

  • potrivit atat pentru experimentati, cat si pentru incepatori;
  • nu dureaza mult, nu ai timp sa te plictisesti;
  • exista multe metode care permit acumularea punctelor;
  • are componente de buna calitate.

Puncte slabe ale jocului:

  • avand in vedere ca poti colabora doar cu vecinii, pentru a cumpara ocazional resurse de la ei, lipseste interactiunea dintre jucatori;
  • este un joc care se bazeaza foarte mult pe noroc – poti primi resurse de care nu ai nevoie, in timp ce alti jucatori primesc exact cartile de care au nevoie;
  • pentru numarul maxim de jucatori este nevoie de foarte mult spatiu pe masa de joc, avand in vedere componentele numeroase.

Caracteristici de baza ale jocului 7 Wonders

  • Numar de jucatori: 3-7 jucatori (cu posibilitatea de joc in 2)
  • Varsta jucatorilor: minim 10 ani
  • Tipul jocului: joc pentru serile cu prietenii, joc card crafting, joc de strategie
  • Nivel de dificultate: mediu
  • Abilitati: creativitate, strategie, coordonare, concentrare, dexteritate, atentie
  • Durata: aproximativ 30 de minute
  • Limba: instructiuni in limba romana, carti cu denumire in limba engleza (nu afecteaza jocul, acesta fiind independent lingvistic)
  • Pret: Vezi pretul de azi al jocului
  • Distractiv: 4.5 stele din 5
  • Il joci si a doua oara: Categoric DA

Vrei sa afli si alte lucruri despre acest joc? Da click AICI !